donderdag 14 februari 2013

Kraanvogels van de Hoop

We hebben al een paar jaar een vriendinnetje in de US, ze heet Taylor Love. Taylor was er een tweetal jaar geleden slecht aan toe. Ze vocht tegen 2 kankers, neuroblastoma en leukemie.
We probeerden haar strijd in de aandacht te brengen omdat er te weinig geld geïnvesteerd wordt in het onderzoek naar kinderkanker. De kinderen worden behandeld met heel agressieve medicijnen. Volgens de statistieken sterven 20% van de kankerpatiëntjes als gevolg van de chemo. Dat moet anders kunnen. Taylor kreeg als gevolg van haar behandeling tegen neuroblastoma de andere kanker leukemie. Gelukkig was ons vriendinnetje sterk en kon ze terugvechten tegen het monster kanker. Vandaag gaat alles goed met Taylor. ( https://www.facebook.com/lovetaylorlove )




Kinderkanker is een issue dat, eenmaal er mee in contact gekomen, mensen diep treft. Ook kinderen. Eén van die kinderen is de 12-jarige Niasha Oden (https://www.facebook.com/pages/Cranes-of-Hope/247774075297381 ) Ze vond een oude Japanse legende over kraanvogels. In Japan is de kraanvogel een geluksbrenger en staat het symbool voor een lang leven. De legende vertelt dat als iemand 1000 origami-kraanvogels vouwt zijn wens tot gezondheid in vervulling zal gaan. Niasha vouwt nu kraanvogels die ze schenkt aan kinderen met kanker.

Sadako, een Japans meisje die als gevolg van de atoombom op Hiroshima aan leukemie lijdt, start ook met het vouwen van papieren kraanvogels. Dit prachtig, aangrijpende verhaal kun je lezen in "Sadako and the Thousand Paper Cranes". Helaas is dit verhaal niet vertaald naar het Nederlands. Vandaar deze blog. Elke dag zal een vertaald stukje tekst uit het boekje verschijnen op deze blog.

Dat kinderkanker overal toeslaat, ook in onze hele dichte omgeving, is voor de kinderen en volwassenen uit Onze Bijenkorf sinds eind oktober een keiharde realiteit geworden ...
Wims klas startte afgelopen weken met het plooien van kraanvogels van de hoop.
Maar ze zijn maar met zijn 8'en. Wie wil kan zich aansluiten. Plooi thuis, op school, op het werk ... van zodra je wat vrije tijd hebt. Mediteren met een hoger doel.
Hoe plooien? Niasha geeft je uitleg via dit YT-filmpje

‘Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde’